
Do roku 1956 francuskie dzieci otrzymywały wino podczas przerw w szkole. Każdy uczeń miał prawo do czterech małych kubków dziennie.

czytaj dalej
Wino dzieciom we francuskich stołówkach przestało się serwować dopiero w połowie XX wieku. Wszystko dlatego, że we Francji wina czy cydru jako napojów powstających w naturalnej fermentacji nie wiązano z alkoholizmem. Jako groźne uważano tylko te wytwarzane w procesie destylacji, jak wódka czy brandy - mówi w Radiu Naukowym dr Dorota Dias-Lewandowska z Instytut Archeologii i Etnologii PAN. Problemem była również woda dostępna do użytku domowego, która nie grzeszyła czystością i była często źródłem chorób i epidemii.

Dodano: 07.12.2023
Zobacz również
Dodano: 20.03.2025

Łukasz Skorupski będzie pierwszym bramkarzem Reprezentacji Polski w rozpoczynających się eliminacjach Mistrzostw Świata.

czytaj dalej
Skorupski rozpocznie eliminacje w bramce. Wierzę, że będzie to dobry wybór dla naszej kadry – stwierdził selekcjoner podczas oficjalnej konferencji.

Dodano: 20.03.2025

Polskie truskawki zajęły 2. miejsce w rankingu 100 najlepszych owoców na świecie.

czytaj dalej
Truskawki kaszubskie przegrały jedynie z grecką brzoskwinią Rodakina Naoussas w najnowszym rankingu portalu Food Atlas.

Dodano: 20.03.2025
Dodano: 20.03.2025
Dodano: 20.03.2025