
Najcieplejszym miejscem na Ziemi jest pustynia Daszt-e Lut w Iranie. W ostatnich latach temperatura regularnie osiąga na niej ponad 80 stopni Celsjusza.

czytaj dalej
Takie temperatury na irańskiej pustyni zostały zarejestrowane przez satelitę MODIS wystrzeloną przez NASA. Pomiary przy gruncie na pustyni Daszt-e Lut wskazały dokładnie 80,8 stopni Celsjusza.
Źródło: swiatoze.pl

Dodano: 21.06.2021
autor: MarcinZbezu
Zobacz również
Dodano: 29.04.2025

"Pandy Morskie" są na skraju wyginięcia. Na świecie zostało mniej niż 10 tych maleńkich waleni.

czytaj dalej
Morświn kalifornijski jest najmniejszym delfinem osiąga 140–150 cm długości i masę około 50 kg. Morświny żyją jedynie w Zatoce Kalifornijskiej i według szacunków i obserwacji obecnie zostało przy życiu mniej niż 10 – w 1997 tę liczbę szacowano na ok.600, a w 2016 już tylko na 30. To gatunek którego nie udało się rozmnożyć w niewoli.

Dodano: 29.04.2025

W Szpitalu Uniwersyteckim przy ul. Jakubowskiego w Krakowie doszło do ataku nożownika na lekarza. Niestety mimo wysiłków jego kolegów - życia mężczyzny nie udało się uratować…

czytaj dalej
35-letni napastnik, mieszkaniec powiatu jędrzejowskiego, został zatrzymany.

Dodano: 29.04.2025

86-letni Józef Peruga ponownie podejdzie do matury. Po ubiegłorocznej, nieudanej próbie, ma nadzieję na lepszy wynik i upragniony sukces.

czytaj dalej
W ubiegłym roku, mając 85 lat, Józef Peruga pomyślnie zdał egzaminy ustne, jednak pisemne testy z języka polskiego i matematyki okazały się zbyt wymagające. Mimo niepowodzenia zapowiedział, że się nie podda i spróbuje ponownie w kolejnym roku. Tak jak poprzednio, maturę będzie zdawał w Zespole Szkół Ponadpodstawowych w Kaliszu – informuje Radio Poznań.

Dodano: 27.04.2025

Jedzenie czekolady zwiększa nasze umiejętności matematyczne!

czytaj dalej
Jedzenie czekolady podczas nauki może wspomagać zapamiętywanie nowych informacji i wiąże się z lepszymi wynikami w testach. Udowodniono, że zawarte w czekoladzie flawonoidy – naturalne związki chemiczne – poprawiają przepływ krwi do mózgu, co z kolei wpływa korzystnie na pamięć, koncentrację oraz skraca czas reakcji.

Dodano: 27.04.2025