
W momencie przeklinania człowiek jest na chwilę silniejszy oraz ma mniejszą wrażliwość na ból.

czytaj dalej
Dzieje się tak prawdopodobnie dlatego, że przeklinanie stymuluje układ współczulny organizmu odpowiedzialny między innymi za mobilizację organizmu do działania. Układ ten wpływa między innymi na pracę serca - w momencie jego stymulacji serce bije szybciej pompując więcej krwi, a co za tym idzie - tlenu i substancji odżywczych.
Źródło: www.rp.pl

Dodano: 20.06.2021
autor: MarcinZbezu
Zobacz również
Dodano: 29.04.2025

"Pandy Morskie" są na skraju wyginięcia. Na świecie zostało mniej niż 10 tych maleńkich waleni.

czytaj dalej
Morświn kalifornijski jest najmniejszym delfinem osiąga 140–150 cm długości i masę około 50 kg. Morświny żyją jedynie w Zatoce Kalifornijskiej i według szacunków i obserwacji obecnie zostało przy życiu mniej niż 10 – w 1997 tę liczbę szacowano na ok.600, a w 2016 już tylko na 30. To gatunek którego nie udało się rozmnożyć w niewoli.

Dodano: 29.04.2025

W Szpitalu Uniwersyteckim przy ul. Jakubowskiego w Krakowie doszło do ataku nożownika na lekarza. Niestety mimo wysiłków jego kolegów - życia mężczyzny nie udało się uratować…

czytaj dalej
35-letni napastnik, mieszkaniec powiatu jędrzejowskiego, został zatrzymany.

Dodano: 29.04.2025

86-letni Józef Peruga ponownie podejdzie do matury. Po ubiegłorocznej, nieudanej próbie, ma nadzieję na lepszy wynik i upragniony sukces.

czytaj dalej
W ubiegłym roku, mając 85 lat, Józef Peruga pomyślnie zdał egzaminy ustne, jednak pisemne testy z języka polskiego i matematyki okazały się zbyt wymagające. Mimo niepowodzenia zapowiedział, że się nie podda i spróbuje ponownie w kolejnym roku. Tak jak poprzednio, maturę będzie zdawał w Zespole Szkół Ponadpodstawowych w Kaliszu – informuje Radio Poznań.

Dodano: 27.04.2025

Jedzenie czekolady zwiększa nasze umiejętności matematyczne!

czytaj dalej
Jedzenie czekolady podczas nauki może wspomagać zapamiętywanie nowych informacji i wiąże się z lepszymi wynikami w testach. Udowodniono, że zawarte w czekoladzie flawonoidy – naturalne związki chemiczne – poprawiają przepływ krwi do mózgu, co z kolei wpływa korzystnie na pamięć, koncentrację oraz skraca czas reakcji.

Dodano: 27.04.2025